Burger lepinjice

by Aleks

Svaki put kad pravim burger lepinjice, ukućani im se obraduju, pa se odmah deli kome koliko ide. I ne može da izostane komentar “Baaaš su dobreee “! Iskreno, ja mekše i lepše nisam jela, a ni videla. Uostalom, ko proba, uveriće se i sam. Sutradan su jednako premekane. Testirano!

Burger lepinjice su bile bum prošle god. Pravile smo ih i na radionici. Iako se leti dosta ređe pali rerna, najčešće ih baš tad pravim. Jer obožavam da ih natrpam raznim svežim salaticama i namazima. A idealne su i za plažu.

Red je i da se ponovi recept za lepinjice i obnovi gradivo, jer nas sad ima 30000 duša na Instagramu🤗😘😍💞! Veliko HVALA svima!⁣


Burger lepinjice⁣

Potrebno je:

1kg bra⁣šna

4 kašičice suvog kvasca⁣

2 kašičice soli

⁣2 kašičice šećera⁣

2 žumanceta + 1 za premazivanje⁣

400ml toplog mleka ⁣

200 ml tople vode⁣

140 ml ulja ⁣


⁣Priprema:

Sve navedene sastojke zamesite. Suvi kvasac se direktno stavlja u brašno. Testo bude baš fino mekano. Kad ga odvajate, bude čak i lepljivo. Prsti moraju da propadaju kroz njega. Pomoću brašna ga oblikujete kasnije. Ostaviti minimum 1 h da naraste. Potom fino premesite i oblikujete lepinjice. Dobije se 8 većih lepinjica ili 16 manjih.⁣

Staviti ih u podmazan pleh i premazati žumancetom razmućenog sa malo vode. Ostaviti ih tako namazane još min pola h da rastu, najbolje 1h. Ukoliko je toplo, a sada jeste, uhvatiće se korica od žumanceta, pa lepinjice mogu popucati prilikom pečenja. Ne svaka. Da se to ne bi desilo, još jednom ih premažite žumancetom, pre stavljanja u zagrejanu rernu. Staviti kockice margarina i posuti susamom.

Peći na 220c nekih 15min, dok ne dobije ovako finu boju.⁣

Spremila sam bila klasičnu pileću salatu za decu i za nas pileću indijsku salatu . Pa smo pravili sendviče 😉! Bože, koliko je ona dobra, mogla bih je non stop jesti.⁣ Recept možete pogledati ovde.

Jednostavno s Aleks 💛.⁣

You may also like

Leave a Comment