Čudo od čokolade

by Aleks

Današnji kolač Čudo od čokolade, krasili su mamini zumbuli. Ovaj kolač prikazan na slici, je pravljen za jednu konobu i njihove goste, pa stoga nemam presek, kao ni neke posebne fotkice. Ali kako se bliži 8.mart, eto idealne prilike da se i mi osladimo. Jer su mi deca opasno zamerila, što ga nisam njima napravila.

Kada sam dobila lukovice zumbula i narcisa od mame, nakon što su 30 godina krasile naše dvorište u rano proleće, nisam ni sanjala da će toliku sreću da probudi u meni!!! Naime, mama je odlučila da promeni cveće u dvorištu, a bilo je greota da baci lukovice. Tražila sam da neke od njih dà meni. ⁣

Danas sam joj na tel rekla:⁣

” Mama, nisi mogla lepši poklon da mi daš! Kad pogledam u zumbule, one tvoje mršave 😂 ( nije dupli cvet ), rozikaste, kao da vidim naše dvorište pred očima! Takva minje toplina oko srca, ne mogu ti opisati!”⁣

Raspilavismo se obe 😉.⁣

Kad steknete malo iskustvo u spremanju poslastica,onda možete sami da kombinujete sastojke i razmeru istih, kao što ja radim. Ovaj čokoladni kolač pravim poslednjih 5-6 godina, ali se na mom Instagram profilu našao pre skoro 2 godine. Tada, pa sve do sada, nisam znala da mu je naziv Čudo od čokolade. Međutim, shvatila sam nakon spremanja drugih čokoladnih kolača u poslednje vreme,da prašak za pecivo uopšte nije potreban. Kora naraste i bez njega, pri tom ne splasne. Savršeno sočan je i samim tim, nisam morala da prelivam mlekom. Jer, ranije mi je kora delovala na izled suva,ž. Sam odnos namirnica je skoro kao za Lava cake ili Brownies. U njih takodje ne ide prašak za pecivo. Treba peći toliko da ostane sočan, a ne presušen. Tako da, od ostalih ponuđenih recepata ,na koje nailazim, moj se malo razlikuje.

Čudo od čokolade


Kora:


5 jaja,

5 kašika šećera,

4 kašike brašna,

1 kašika kakaoa,

100gr rastopljene Kandit čokolade,

50 gr Milka noisset čokolade

200gr rastopljenog margarina

prstohvat soli


Fil:

500ml slatke pavlake

200gr kandit crne čokolade

50 gr Milka noisset čokolade

prstohvat soli

Praveći je okruglu, kao tortu, dodatno sam kolač kad se stegao, prelila opet ganache filom, ali u razmeri 1:1 slatka pavlaka i čokolada.

Priprema:


Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati im brašno i kakao. Rastopiti na šporetu margarin i čokoladu i pomešati sa žumancima. Belanca posebno umutiti u čvrst sneg i izmešati polako. Izliti u okrugli kalup obložen pek papirom prečnika 28 ili pleh veličine 20*40. Peći na 180c oko 15-18 min. U okrugli treba oko 18min. Dok se peče, za to vreme rastopiti slatku pavlaku i čokoladu na šporetu. Ne treba da proključa, samo da se rastopi. Nakon što se kora ispekla, ona se smanji u prečniku. Inače, na dodir neka je mekana, pomalo penast, kao kad pečete Brownie. Hladjenjem se stegne, ali i dalje ostaje sočna. Kad se fil malo prohladi, preliti preko kore .Odložiti u friżider na hladjenje par sati, najbolje preko noći.

Prijatno! Savršeno mekan, sočan, čokoladan. Možete da ubacite i voće ukoliko volite tu kombinaciju, slatko-kiselo, a može i bez njega. Pravi porodični, nedeljni kolač ❤!

Napomena :

Kora če biti manjeg prečnika kad se ispeče, a fil je dosta redak kad se sipa, pa postoji opasnost da vam fil sav ode na stranice koje imaju lufta. Da se to ne bi desilo, prebacite koru nakon pečenja u manji kalup, ako imate,znači pečete u kalupu orečnika 28, a posle preliavte filom u kalupu prečnika 26.

Takodje treba napomenuti, da ne bi trebalo vruće na vruće prelivati, jer u tom slučaju će kora da upije prvobitno redak fil.

Sve ovo pišem iz svog iskustva, jer sam ga ranije dosta puta pravila i nailazila na ove poteškoće.

Fil može da bude gorak, ukoliko stavite neku čokoladu lošeg sastava i ukusa. Jako je bitno da sama čokolada bude fina, jer od nje zavisi ceo kolač.

You may also like

Leave a Comment