Domaći hleb

by Aleks

Ništa mi više ne miriše na toplinu doma i ne pruža taj osećaj, kao što to čini domaći hleb. U suštini, najlepša su ona jutro koja zamirišu na hleb. Moja deca ga obožavaju.

Sećam se perioda kad sam puno radila, plus previše obaveza, ( ono kao, ko ih pa nema ), pa au me deca tad pitala zašto više ne mesim hleb. Nakon toga sam uvela vikendom da ga pečem. Vremenom sam stalno nešto eksperimentisala, a najviše svoju organizaciju, te sad hleb i ne kupujemo.

Razumem da žene koje rade nemaju ga kad zamesiti. Ali, i veče je idealno da se ispeče za sutra. Uvek postoji rešenje, kao i izgovor. Dok ujutru stavim vodu za kafu da se skuva, hleb sam već zamesila. Dok je popijem, on je narastao. Posle premesim, oblikujem i ostavim da naraste još jednom u plehu.

I tako, dok se domaći hleb peče, u čijem ukusu ćemo sutra uživati, ja vam pišem recept, jer sam ovaj put merila koliko sam vode stavila , za razliku od sinoć.
Bez lažne skromnosti, domaći hleb mnogo više volimo od bilo kog kupovnog. Deca ga obožavaju. Medjutim, vole mekanu koricu. Dok ja volim da hrska. A oni je uglavnom izdvoje, ostave koricu.
Ovako, uživaju u svakoj mazalici. Ja sam uživala uz Nebesa pesta, domača pesta od sušenog paradajza i vrganja.Jako tanko se može iseći, i sutradan je savršeno mekan. Ranije sam više volela okrugli hleb, zovem ga rustični, međutim, deca su pobedila. Ovaj, tzv pekarski je mnogo praktičniji,

Recept:
Za 2 hleba potrebno je:
700gr brašna
3 ravne kašičice kvasca
2 ravne kašičice so
1 kašičicu šećera

450 ml tople vode, možda i 500ml ( bitno je da bude baš mekano, možda čak malo i lepljivo ). Pazite da voda ne bude vrela.
2 kašike maslinovog ulja.
2 kašike mlevenog lana ( može i bez lana,. ali se meni čini ovako ukusniji )
Način pripreme:

Testo zamesiti s toplom vodom, a ulje dodati na kraju, Ostaviti da naraste, dok se ne udvostruči.
Izručiti testo na radnu površinu posutu brašnom ( doda ae možda još 50 gr brašna), premesiti rukom i podeliti testo na pola. Napraviti valjčiće i prebaciti u pleh na kom je pek papir. Zaseći ukoso oštrim nožem i premazati maslinovim uljem. Ostaviti još pola h da naraste u plehu. Za to vreme i rernu zagrejati na 250.
Peče se dok ne porumeni fino, nekih 20min.
Kad je gotov, ostaviti ga u plehu u kom se pekao da se ohladi. Mada, ako imate rešetku, najbolje je hleb staviti na nju, jer se tako neće potpariti. Korica će fino omekšati kao u lepinjice ili pogače. Ili pak, kao kupovni. Ali, daaaleeeko boljiii. I ekonomičniji, naravno .

You may also like

3 comments

Vanja November 15, 2019 - 10:08 pm

Moraće da se proba. Kao i uvijek…lijepe fotke…lijep recept!!!

Reply
Jovana February 5, 2020 - 2:05 pm

Koji kvasac ide?

Reply
Aleks February 8, 2020 - 10:06 pm

Ja koristim suvi kvasac.

Reply

Leave a Comment