Domaći kroasani

by Aleks

Odavno se čeka da se i kroasani zabeleže na blogu. I ja sam mislila da će recept za njih biti medju prvim objavljenim, s obzirom da se lisnato testo odomaćilo u brojnim domovima. Medjutim, moji prvi objavljeni kroasani i sadašnji se dosta razlikuju. Pokušavala sam da ih usavršim, želeći da postignem onaj efekat kao iz reklame, kad ga presečete, da bude sav u rupicama. Najviše što sam uspela jesu male vazdušaste rupice. One velike se očigledno postižu aditivama i pomoću dugo hranjenjog startera.

Ali, ja sam presrećna i kad vidim sve ove listiće. Za mene je to uspeh. I to mi je dovoljno. Mislim da ima 27 listića.

Koliko god se trudila da napravim vrhunski kroasan, nikad on neće biti kao onaj u koji se koriste aditivi. Maksimalno vazdušast i nenormalno narastao. A kad se ohladi, ili pak, ne daj Bože, prenoći, užasno je tvrd i sav se mrvi. Možda je taj pekarski lepši na oko🤔!? To sigurno jeste. Ali, domaći kroasani su hrskavi, mekani kao pamuk, savršeni i sutradan. Ako ih radite sa maslacem, ukus je božanstven. Kao i uvek, prednost dajem domaćem.

Listajući fotografije , tek sad vidim kako sam ih sve pravila, pokušavajući da dodjem do najboljeg rezultata. Shvatam da vam zato nisam ni pisala ovde recept, jer sam stalno istraživala. Na osnovu fotkica, pišem vam jedan način za koji smatram da je najbolji, ali i najzahtevniji. Ukoliko nemate vremena, neki koraci mogu i da se preskoče.


⁣ . Drugačije sam savijala i iz 3 puta preklapala i odlagala u frižider na 1h. Znači, narendan margarin i sve kao i do sad ispreklapala, prenoćilo mi u frižideru, sutradan rasklagijala, preklopila levu stranu, pa desnu i opet u frižider na 1 i tako 3 puta.⁣

Na taj način se dobije 27 listića. ⁣

Domaći kroasani

Lisnato testo:⁣


⁣500 gr brašna tip 400⁣
150 ml mlakog mleka⁣
150 ml mlake vode⁣
70 ml ulja⁣
1 kašičica soli⁣
2 kašičice kvasca⁣
2 kašičice šećera⁣
130 gr margarina⁣
+ 1žumance i 20-30 gr maslaca za premazivanje⁣

Priprema:

Zamesi se fino, glatko testo od navedenih sastojaka, sem margarina. Umesto margarina, ukoliko ga izbegavate, možete da koristite maslac. Predivni su sa maslacem. Ostavi se da naraste dok se testo ne udvostruči. Od 1h do 1-30 min. Potom se premesi i rasklagija u pravougaonik. Margarin se narenda na polovinu testa, pa se onda preklopi. Potom se na tu polovinu renda opet na polovinu i opet preklopi. Tako se radi dok ne dodjemo do male kockice.

Druga varijanta je da se margarin izmedju dva pek papira rasklagija u manji pravougaonik u odnosu na testo i stavi po sredini testa. Što je i prikazano na fotografijama. U poslednje vreme uglavnom tako radim. Testo se preklopi sa leve, pa desne strane i onda na polovinu. Tako ispreklapano testo se odloži u frižider da prenoći. Skračena verzija je da ne prenoći.

Sutradan se testo izvadi iz frižidera, rasklagija u pravougaonik, preklopi se 1/3 testa s leve na desnu, i s desne na levu, pa onda na pola. Odloži se u frižider na 30-60min, Ja često krenem nešto drugo da radim, pa se ne setim baš odmah nakon pola sata. Pre to bude onaj 1h. Taj postupak se ponavalja 3 puta. Dakle, preklapanje s leve i desne strane, do kocke,pa u frižider.

Kada izvadimo nakon 3-ćeg preklapanja iz frižidera, rasklagijamo ga u krug ili pravougaonik. Zavisi, kako vam je lakše da sečete. Rastanjiti ni previše tanko, a ni debelo, možda nekih 4-5mm. Pri tom, vodite računa da vam budu jednaki. Lepše je tako. Uzmite neki predmet, pa neka vam on služi kao dužina kroasana. Kroasan zaseći po sredini, pa rolati. Piniti po želji,a često ih radim i prazne, pa tako pravimo sendviče s njima.

Premazati ih žzmancetom pomešanim sa malo mleka i ostaviti ih pokrivene krpom da rastu jos 1h. Nakon 45min uključiti rernu da se zagreje na 250c. Kroasane pred ubacivanje u rernu ponovo premazati i staviti na svki po kockicu maslaca. Smanjiti temperaturu na 220-230 i peći dok ne dobiju finu boju. Zavisi od rerne, ali to je oko 15-20min.

Uživajte u hrskavosti i pamuk laganim domaćim kroasanima!

Video postupa možete pogledati i ovde.

You may also like

Leave a Comment