Florentine

by Aleks
Volim Italijansku kuhinju. Možda sam to do sad i rekla. Baš volim. Toliko da sam ubedjena, da sam u prošlom životu živela u Italiji.
I svoju malu radnjicu kolača i peciva zamišljam nalik na njihove, ušuškane, rustične, pune topline. ljubavi i predivnih mirisa. Sve homemade, kvalitetno i u ograničenim količinama.
Ne postoji njihov keksić koji mi se nije svideo. Tj. bilo koja poslastica.

Florentine su za mene novina. Italijanski keksići koji sadrže karamelizovane bademe u osnovi i neko suvo voće. @allnut011 proizvodi su bili idealni da se isprobaju u ovom receptu. Oduševila sam se prirodnom aromom i mirisom brašna od koštice šljive, kao i hladno cedjenog ulja. Zamislite koliko je potrebno koštica da se dobije ulje!!! Znate koji je to koncentrat! Bukvalno 😍! Ovakvi proizvodi, da mene pitate, su kec iz rukava ukoliko želite da vam poslastica bude Wooow, a da niko ne zna šta ste to dodale, da bi ukus bio tako divan. Nisam mogla prestati mirisati, pa sam se pitala mogu li se naduvati od ovih opojnih mirisa. Šalu na stranu, oduševljena sam proizvodima allnut.

Naravno, florentine su odlične i bez njih. Ja nisam odolela da ne izmislim nešto svoje i dodam ih.

Postoji više načina da se spreme. Bake – no bake. Može i da se radi prhka korica kao za tart, koja se ispeče, pa preko nje idukaramelizovani bademi i seče se na pločice. Ili samo orašasti plodovi u karamelu i tada se ne peku. Može i tek sa malo brašna i sode bikarbone, pa se peku u rerni.
Ja sam u ovu smesu dodala samo 2 kašike brašna od koštice šljive i jednu belog.

Da ne dužim….

Florentine

Recept:

100gr žutog šećera

2 kašike meda

50 ml slatke pavlake

30 gr maslaca

1 kašika hladnog cedjenog ulja od koštica šljive

1 kašičica arome vanile

malo sode bikarbone

100 gr badema

50 gr suvih kajsija

50 gr suvog grožda ( ili brusnice)

3 kašike brašna ( po izboru) – ja sam koristila od koštice šljive 2 + 1 belog

Priprema:

Rastopi se šećer, pavlaka i maslac. Krčka se nekih 10 min . Doda se brašno, soda, pa bademi i suvo voće. Promeša i još malo krčka. Vadi se kašikom i redja na pek papir sa ogroomnim razmakom. Bukvalno, samo 6-7 može u pleh. Ja sam to previdela i posle 3min kad sam pogledala u rernu, sve se fino zajedno krčalo, spojilo 😂. Zato sam dobila pločiče. Kad se malo prohladilo, sekla sam. Peklo se možda 7 min na 180c. Odloži se u frižider. Može s jedne strana da se premaže čokoladom i opet vrati u frižider. Sledeći put pravim sa malo testa ispod.

You may also like

Leave a Comment