Francuski baget

by Aleks

Francuski baget bi trebao da bude uvršten na listu Unesca, kao kulturno blago Francuske, kao što je Unesco proglasio napuljsku pica za nematerijalno kulturno nasledje Italije. To je izjavio i predsednik Francuske.

Za francuskim bagetom je pomama u celom svetu. U Parizu postoji i nadmetanje za nabolji baget. Ponosni vlasnik te medalje kaže da je za tradicionalni baget potrebno noćno odlaganje u frižider, zbog lagane fermentacije. Uglavnom je težak oko 300gr i peče se na visokoj temperaturi. Još neke cake je rekao, ali ja ih nisam primenila ovaj put, pa ne mogu pričati o njima u ovom receptu. Kad budem isprobala, dodaću u post.

Kod nas iskreno nisam probala pravi baget, kakav vidjam u Evropi. Malo sam čitala članke o ovom hlebu, kao i njenoj izradi i toliko se razlikuje, da ne znam šta bih vam rekla.

Vodila sam se receptom od divne Mimis Kingdom i toliko sam se oduševila da sam ga dve noći za redom pravila. PIšem vam kako sam ja radila baget.

Budite spremne da vam za ovaj hleb treba blizu 24h od prve mešnje, do savršenog, hrskavog, mirisnog bageta na stolu.

Francuski baget

predtesto koje se mesi uveče ( pate fermentee )

300 gr brašna

200 ml mlake vode

5 gr soli

1/2 kašičice suvog kvasca

Hleb:

predtesto ( pate fermentee)

+ 300 gr brašna

200 ml mlake vode

5 gr soli

1/2 kašičice suvog kvasca

ulje za premazivanje i brašno za posipanje ( kukuruzno ili neko drugo)

Priprema:

Najpre se pomešaju brašno i voda. To traje između tri i četiri minuta. Tom prilikom ne treba mešati smesu, već ostaviti brašno da se samo istopi. Taj proces se zove autoliza i omogućuje da se dobije glatko, rastegljivije, elastičnije i manje lepljivo testo. Hleb će tako, istovremeno, imati bolji izgled i veći volumen. Potom se dodaju so i kvasac. Testo se mesi jedno 5-6 minuta, dok ne postane fino, meko, glatko i elastično. Nauljiti ga sa svih strana i prebaciti u vanglicu,pa pokriti prozirnom folijom. Ostaviti na sobnoj temperaturi sat-dva da se masa malo uveća.

Sutradan izvaditi testo iz frižidera 1h ranije pre no ga treba zamesiti sa ostatkom brašna. Imajte u vidu da treba bar 12h da bude u frižderu. Testo se izdeli na 10 delova, formiraju se male loptice, pokriju krpom i ostave na sobnoj temperaturi da se opusti i malo naraste.

Sad se bacamo na mešnju hleba. Mnogo pitanja sam dobila šta se radi sa tim lopticama. Ni meni nije bilo jasno prvi put kad sam čitala. Međutim, kad krenete da radite, sami shvatite kako treba. Predtesto je iseckano na 10 delova, kako bi se lakše umešalo i sjedinilo sa ostalim testom. Dakle u vanglicu stavimo brašno, so i kvasac, dodajemo postepeno loptice i nalivamo vodu jednom rukom, a drugom mešamo i sjedinjujemo. Testo treba da bude elastično i meko. Mesi se opet nekih 7-8 minuta na radnoj površini. Nauljiti testo opet, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi 2h da narasta. E sad, verovatno pod uticajem pravljenja sourdougha, ja sam negde previdela ovaj postupak , jer čitam kod Milkice, ona to nije radila. Na svakih pola sata, u ta dva sata, ja sam premesila bila po jednom. Nadošlo testo podeliti na 3 dela i oblikovati fine jufkice. Pokriti ih krpom i ostaviti nekih 15 min da odmore, kako bi ih lakše oblikovali. Jufkicu rasklagijati u pravougaonik i urolati kao kiflu. Krajeve kifle slepiti prstima, kako se kraj, tj. spoj ne bi video. Ove kifle ilit štapiće je potrebno razvući rukom. Da bi to uspeli, ostaviti ih tako na 5 minuta, pa ih onda razvući. Uzeti krpu ili stoljnak, posuti je željenim brašnom, staviti bagete na nju uz izdignute stranice, tj napravljene zidove izmedju hlebića, kako bi se sprečilo širenje hleba u širinu. Premazati ih mešavinom ulja i vode, a i ne morate. Sledeći put ću probati da ne premažem, da bi videla kakva će onda korica biti. Ostaviti 1h da narasta. U neko vreme, kad vidite da se baget fino digao, uključiti rernu na 270 da se zagreje, zajedno sa plehom, a dole staviti plehić sa vodom. Koliko sam čitala, i nije potrebno preklapanje drugim plehom, ali ja sam, kao i Milkica, radila tako.

Dakle, kad se rerna zagrejala, (smanjiti temperaturu na 250), a baget fino narastao, lagano ga podići sa krpe, obuhvatiti obema rukama i prebaciti na pleh koji je podmazan i posut brašnom. Hleb je dosta lagan i ne beži iz ruke, tako da nećete imati muke sa prebacivanjem. Zaseći ga tri puta oštrim nožem. Poklopiti drugim plehom i peći 15 min tako poklopljeno, potom skinuti pleh i peći još 15 min na 220 c. Kad je gotovo, izvaditi iz rerne i prebaciti na rešetku da se hladi. Sačekati bar pola h da se ohladi, a potom uživajte u ukusu!

Najbolji hleb koji sam probala!

p.s. Komplet proces izrade bageta sam slikala i sačuvala u Highlights- u na Instagramu.

You may also like

Leave a Comment