Kočanska zeljanica

by Aleks


Sam naziv, kao i izgled, me podseća na pravo starinsko jelo. Iako ne znam odakle potiče. Rekla bih negde sa juga. Otkako sam se udala, imam recept u svesci. Čula sam da i u Podgorici postoji naziv za ovo starinsko jelo, no mu zaboravih ime… Ona je nastala mnogo pre mog detinjstva. Tako mi je rustična da me podseća na naše bake i prabake. Jedno baš staro, dobro seosko jelo, koje su domaćice spremale, kad završe sa vanjskim poslovima. Naberu mladog luka, pa spanaća, domaći sir, jaja i kukuruzno brašno iz seoskog mlina. Nije ni bilo praška za pecivo. I zaista ovde nije ni potreban, Nemojte biti skeptični. I sama sam više puta pomišljala da ga ubacim. Ipak nisam. Pa kad kuća zamirišeee! Možda grešim, eto ne znam, nisam rasla ni u to vreme, ni u tim ruralnim sredinama. Bilo kako bilo, kočanska zeljanica je predivna. Uz šolju jogurta, meni je ona omiljena. Dugo je nisam pravila. Ko me prati od početka i probao je ( tad je negde prvi put i objavljena), ona se redovno sprema.⁣ A i nakon ove objave na Instagramu, još više se sprema. Posebno mi je drago što su je isprobale i oduševile se i moje divne koleginice, foodblogerke.
Večera očas posla! A tek doručak!⁣Kočanska zeljanica500 gr mladog luka⁣

500 gr spanaća⁣

500 gr feta sira ili nekog drugog jačeg ukusa⁣

3 jajeta⁣

2 čaše kukuruznog brašna⁣

ulje, so, biber i malo sveże nane ( može i peršun, jer ja sad nisam imala nanu).⁣Mladi luk i spanać se isecka sitno i prodinsta na malo ulja. 2 – 3 kašike su dovoljne. Posoliti i pobiberiti. Ako koristite smrznuti spanać, prvo njega stavite u tiganj, da bi voda isparila.⁣ Može da se koristi i neki drugi zeleniš. Mala ribizla je spremala sa livadskim biljem.

Jaja umutiti mućkalicom i umešati izmrvljen sir.⁣
Ubaciti zeleniš i kukuruzno brašno. Sve promešati kašikom. Ne treba vam mikser.⁣
Izručiti u pleh djuveč vel 20×35 i peći na 200c nekih pola h.⁣
Seći na romboide, kad se prohladi.⁣

Ako nemate dovoljno sastojaka, možete je praviti i sa 300 gr sira, spanaća i mladog luka. Ostalo isto ☺.⁣
Prijatnoo!!!⁣

You may also like

1 comment

KOČANSKA ZELJANICA | malaRibizla - pita od zelja sa mladim lukom June 9, 2020 - 8:13 pm

[…] je i u Crnoj Gori odakle sam ja i nabavila ovaj recept, zapravo moja blogerska koleginica Aleks (https://alekscooks.com/) je pre par dana objavila recept sa spanaćem, a ja sam iskoristila dok smo u sezoni livadskog […]

Reply

Leave a Comment