Krofne – šuplje

by Aleks

Krofne nikad nisu bile popularnije. čini mi se, otkako su se pojavile u XVIII veku. Ako izguglamo odakle potiču, postaje mi konfuzno. Pri tom su sve različite, s područja Nemačke, Autrije ili Amerike. Medjutim, nigde nema ovih naših, kakve su nam mame i bake pravile – šuplje krofne. Njih obožavam. Onda dajem sebi za pravo, da takve krofne nazovem našim, domaćinskim, starinskim. Zašto više volim šuplje od punih krofni? Lakše su mi. Mogu više da ih pojedem. Kao mala samo sam za takve znala i kad sam se udala, njih sam počela da pravim. Da li sam previše zatvorena za novine, ne bih rekla. Više mislim da je stvar karaktera. Nisam osoba koja prati trend, ni u jednom segmetnu života, ukoliko mi se to ne dopada. Ali, kako večinu jela spremam na zahtev svojih ukućana, nisam ni u ovome izričita. Jer, ukoliko deca budu izrazila želju za američkim tipom krofni, zvanim donut, mama je tu da im napravi.

Ukoliko si i ti ljubitelj šupljih krofni, pišem detaljan recept za njih. I sasvim je ok, ako ti ne ispadne svaka šuplja. Nije do tebe. I meni se desi da neka ne naraste. Evo, ovde je svaka krofna ispala drugačije. Kada mi previše naraste,pri okretu mi se udubi, jer je korica bila pretanka, a dno je bilo deblje, pa pretegne. Ako naspem puno ulja, krofna potone, pa polako počinje da se diže i raste i isplivava iz ulja, Ukoliko ima manje ulja, stvoriće se venac.

Krofne – šuplje

Potrebno je:

550 gr mekog brašna tip 400

2 žumanceta

300 ml toplog mleka

50 ml ulja / maslaca

2 ravne kašičice suvog kvasca

1 kašičica soli

3 kašičice šećera

1 kesica limun šećera ili kesica vanil šećera

Krofne mi nikad nisu bile ukusnije. Istržila sam da vidim šta sam to drugačije uradila i shvatila da sam ranije stavljala oba jajeta, zajedno sa belancima. I tako su bile lepe, ali su imale malu težinu u sebi. Generalno belanca treba izbegavati u testu, jer ga zbiju. Zato moje ni jedno testo, ni lisnano, ni za kiflice i peciva ne sadrže belanca. I ovde sam ih izbacila i dobila divne, lagane, nemasne, krofne, hrskave korice. Verujem da je i limun šećer dao divnu aromu, koja je dosta intezivna.

Priprema:

Zamesi se glatko, dosta meko testo i ostavi da naraste minimum 1h. Nakon što je testo naraslo, fino se premesi rukama, lepo oblikuje i krene klagijati u krug. Ostaviti 5 min, pokrivenokrpom testo dopola razvučeno, kako bi se dodatno optustilo, lakše razvuklo i napravili oblici koji se neće skupljati. Uzeti neki kapul ili čašu/ šolju koja ima jako tanko staklo ili porcelan i vaditi okrugli oblik. Pripremiti stolnjak na koji će se ređati izvadjene krofne i pokriti istim, kako se ne bi testo sasušilo. Od preostalog testa, opet fino umesiti i ponoviti postupak. Pridružiti ih ostalim krofnama pod stolnjakom. Ostaviti ih tako da narastaju 30minuta.

Zagejati ulje u dubljoj šerpici, na srednju temperaturu,kako se krofne ne bi prebrzo ispekle, a da se nisu digle. Kod mene je maximalna temperatura 9, a pečem ih na 6. Idealna temperatura, da se počnu polako dizati i rasti. Uvek se spušta u ulje ona strana krofne koja je ležala na stolu. Dobili smo divne, mekane krofne koje svako maže kako voli. A zajedno ne volimo puno šećera, Tek onako…Malkice…

Post je nastao u saradnji sa Podravkom Crna Gora

You may also like

2 comments

Mara April 2, 2020 - 5:47 am

Provereno, ne dobar, nego NAJBOLJI recept. Imam potpuno isti recept u staroj svesci, samo se umesto ulja ili maslaca doda mast. I pored svega što ste naveli, mladim domaćicama treba reći da se testo jako dugo ,, tuče” varjačom ili bar 10 min mikserom, nastavcima za testo. A saveti koje ste dali su neprocenjivi 👍

Reply
Aleks April 4, 2020 - 4:55 pm

Hvala najlepše, draga Maro.

Reply

Leave a Comment