Medene štanglice

by Aleks

Nedavno me je drugarica prozvala, kako više ne pravim one moje kolače, od 1-2e 😂😂😂. A kaže, mene i i što košta 2e, nju minimum 5 😂.⁣ Evo, draga moja, za tebe, ( a ti ćeš se prepoznati), Medene štanglice, predivan kolač, koga ispadne dosta, a košta oko 1e. E, da, ako ne računamo ono što imam u kući , što prilikom nabavke kupujem kao osnovne namirnice 😄.

Dakle, šala je u pitanju. Ne može baš da košta 1 e. Nisam neki preduzenik, jer po biznis planu se uračunava svaka sirovina, i osnovno i obrtno sredstvo u nabavnu cenu. a mi, domaćice, ono što imamo u kući, ne računamo, Pa je tako nekoga koštalo i dž.

Postoji li neko da nije probao ove medene štanglice? Moja deca ih obožavaju. I uvek se čudimo kako tako jednostavan kolač, može iz dana u dan da bude sve lepši. Zaista jeste, Od onog trena kada se sljube medene korice i fil, kod nas raste veliko nestrpljenje kada će bar malo omekšati, da ga mogu seći. A prvo što plane, jesu upravo okrajci.

Za sve nas koje smo oduševljene Medovik tortom i kolačem, kuckam vam recept za jednako ukusne i medene štanglice 🤗💋⁣.Medene štanglice⁣


⁣Kora:⁣


⁣1 jaje⁣

150 gr šećera⁣

70 gr margarina⁣

1 kašičica sode bikarbone⁣

3 kašike mleka⁣

2 pune kašike meda⁣

1 kašičica arome vanile⁣

1-2 kašike kakaoa⁣

1 kašičica cimeta i karanfilića ( ovo nije neophodno, možete i samo cimet, ako ga volite)⁣

450 gr brašna


⁣Fil:⁣


⁣6 dl mleka⁣

3 kašike brašna⁣

2 kašike gustina⁣

1 vanil šećer ili kašika arome vanile, a ja sam koristila tahiti vanilu by @spice_up_shop 

4 kašike šećera ⁣

70 gr margarina


⁣Glazura:


⁣100 gr mlečne čokolade⁣

3 kašike ulja⁣⁣Priprema:


Staviti sve sastojke, sem brašna, za koru u šerpu i mešati na ringli, dok ne počne soda da peni. Skloniti sa šporeta i umešati brašno. Zamesiti rukom testo i podeliti na 4 jednaka dela, pomoću vagice. Tako če vam svaka korica biti jednake debljine, Razvući tanke, pravougaone korice, 20*30 i peći ih na pek papiru na 180c nekih 7-8 min. ⁣

Fil skuvati kao puding, gde se brašno, gustin i šećer pomeša sa malo mleka i umeša u zagrejano mleko na šporetu. Mođete koristiti i sam gustim ili samo brašno. Mešati dok se ne zgusne. Ja sam odmah u mleko stavila malo tahiti vanile, pa se tako kuvalo. Margarin takodje, odmah nakon kuvanja fila umešam i sve zajedno odložim na hladjenje.⁣ Fil se prekrije folijom, da se ne bi uhvatila korica.

Kore premazati filom, a na četvrtu koru staviti pek papir, pa neke teške knjige, da spoji kore sa filom. Odložiti u frižider preko noći i ujutru preliti glazurom. Mlečna čokolada ne puca uopšte, kao što vidite koliko je divna glazura. I seče se pod konac ❤.⁣ Njajlepše se seče kada oštar nož umočite u toplu vodu pre sečenje svakog reda.


You may also like

Leave a Comment