Pica testo

by Aleks

Radila sam u italijanskom restoranu 9 meseci prošle godine. Prvi i poslednji put, mislim. Iako sam se tamo zaposlila da im prenesem svoje znanje, kreativnost i ideje, koje su im se svidele, gledajući moj instagram, malo toga je bilo primenjeno. Imali su drugačiju viziju- italijanskih aperitiv barova uz koncept finger food, a mi smo bili zaduženi da prezentujemo svako jelo na najbolji mogući način. Tu je moja kreativnost bila ispoljena. Vlasnik Italijan je imao divnu zamisao. Dobijali smo pohvale za hranu, kao i kolače ( tartove), koje sam isključivo ja pravila. Međutim, naš narod nije navikao na taj koncept. Mi nismo Italijani. Teško je bilo vlasniku to da shvati. Ali, iz cele te priče, naučila sam bar neke osnovne cake za italijanske poznate recepte. Imali smo vrhunskog pica majstora. Često sam mu pomagala, a u početku nadgledala kako to ide. Iako su me učili, nisam se trudila da usavršim razvlačenje pica testa, jer i pored svojih silnih obaveza, mislila sam, samo mi još to fali da radim. Ali zato sad svojim ukućanima pravim vrhunsku picu, bolju nego u pojedinim picerijama.

Kako do sad ni jednom nisam imala mesta da ispišem sve savete o spremanju pice u kućnoj varijanti, na instagramu, odlučila sam da je došlo vreme i to da se ispoštuje. Tu su mi pomogli aroma i conto marketi . Svojom kampanjom POZOVI – NARUČI- PREUZMI su olakšali najviše nama, ženama, koje smo svaki dan u trgovini. Naime, osmislili su koncept usluge, gde je potrebno samo poslati spisak potrebnih namirnica na broj telefona, najbliže Aroma ili Conto trgovine. I to porukom na viber. Kao kada date spisak namirnica mužu. Umesto njega, zaposleni marketa vrše trgovinu za vas, otkucaju račun i kesa sa nimirnicama vas čeka na kasi. Ne samo da ste uštedeli na svom vremenu, nego ste izbegli i ogromne gužve, redove i sačuvali svoje zdravlje, Jer, ipak sve ovo i jeste zbog, i dalje prisutnog Corona virusa. Razgovarala sam sinoć sa radnicom Arome, kada sam pošla po svoju porudžbinu. Divno je i retkost čuti da zaposleni pričaju zadovoljno o svojim poslodavcima. Na prvom mestu da brinu o zdravlju i bezbednosti svojih radnika, kao i potrošača. Svakih par minuta ide razglas da se nose maske.I svaka im čast na tome. Zaista koristim ovu povlasticu i preporučujem je svima od srca. Spisak brojeva telefona vaše komsijske Arome ili Conta možete pogledati ovde.

Testo za picu stoji minimun 24h, Tako da, ja sam svoje testo za picu sinoć zamesila.

Pica testo

620 gr brašno ( tip 400, od čega sam imala oko 200 gr “Granoro” tip 00 per pizza )

350 ml mlake vode

2 ravne kašičice suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašike maslinovog ulja

Zamesi se glatko testo i ulje se doda na kraju, Pokrije se krpom i ostavi da malo naraste, Nakon toga se razdeli na 4 dela, Svako od njih ima oko 250 gr i oblikuju se fine loptice. Umota se u streč foliju i odloži u frižider preko noći. Testu je potrebna hladna fermentacija, kako bi se lakše radilo sa oblikovanjem i kako bi korica bila odole hrskava. Može da stoji u frižideru ii do 72h.

Kada odlučimo da pravimo pice, izvadimo testo iz frižidera i ostavimo na sobnoj temperaturi malo, kako bi se i temperatura testa izjednačila. Prvo je potrebno lopticu malo udariti pesnicom i istapkati je. Potom je uzeti u ruke i krenuti u krug da je vrtimo , uz tapkanje ivice, kao bi formirali obod. Dovoljno je bar osnovu uraditi. Potom se požete poslužiti i oklagijom. Ja imam neku malu, koja mi ide tačno po sredni pice, a ne dira krajeve. Jer ne želimo da spljoštimo krajeve. Onda taj krug prebacimo na podmazan najtanji pleh koji imamo, a evo dobila sam savet da je odlično strujanje vazduha i na prevrnut pleh, ukoliko nemate ventilator u rerni. Potom rukom fino rastežemo do željenog obima, a da ne kvarimo ivice, Ivice popravimo i izdignemo.


Kvalitetan pelat je ključan za dobru picu. najbolje je kupiti paradajz u komadima, u konzervi. On je najukusniji. Izmiksate ga štapnim mikserom, dodate malo soli, malo šećera, origana, bosiljka i malo maslinovog ulja. I pelata za picu je gotov. Kad premazujete testo, ne mažete ivice pelatom, Njih mažemo maslinovim uljem. Isto tako , ni sir se ne renda preko ivica, Zato se one i prave, Jer se od nadeva, ide do njih, kako nadev ne bi iscurio. Velika greška je, koju sam i ja ranije pravila, jeste da sam sir stavljala poslednji. Sir ide preko pelata, pa preko njeg ostali sastojci. Ako želite picu sa 4 vrtse sira, najukusnija je kada se svi sirevi narendaju i pomešaju. Ja narendam najviše edamera ili gaude (ni restoranu su mešali ta dva sira), preko njeg naendam mocarelu, gorgonzolu stavim najmanje jer je dosta jaka i posmem parmezanom iz kesice.

Za pečenje pice je jako bitna temperatura pečenja. Moja rerna ima max 270c. Uključim je na maximum i imam program samo za pice. A to je u suštini donji grejač i ventilator. Kad ubacim picu, smanjim na 250 i ona je za par minuta gotova. Nakon što je izvadim iz rerne, opet premažem ivice maslinovim uljem i eventualno pospem još origana. Ako pravite vegeterijanu, povrće se seče što tanje, preko sira, kako bi se moglo ispeći. Brokoli se prvo blanšira. Pršuta se po pravilu ne peče, kao ni čeri paradajz, To su namirnice koje se stavljaju nakon što se pica ispeče. Pršuta će se od toplote taman rastopiti koliko treba.

Ovako pripremljena pica u kućnoj varijanti je bolja nego u mnogim picerijama. Zato je kod nas baš retkost da je naručimo. Ovako dobije svako svoju, po želji.

Snimljen postupak pripreme pice možete pogledati ovde.

You may also like

Leave a Comment