Posne rafaelo kuglice

by Aleks

Kad sam bila klinka, išla sam samo na slave (sa mamom i tatom), gde sam prethodno proverila hoće li biti rafaelo kuglice 😁. Ne znam da li postoji dete koje ih nije volelo. To je bila prava otimačina za stolom, koliko su nam roditelji dozvoljavali. Verovatno i vi znate onu priču iz svog iskustva, ako pojedemo više od 3 kolačića, dobićemo prekoran pogled od mame, jer kulturna deca nisu prokleta. To se sve podseti pre no se podje u goste. Ali, ko može odoleti rafaelo kuglicama. Znala sam da zegledam u drugi tanjir kolača koji nije nama namenjem, ne bi li pronašla još koju kuglicu. A kada smo ih mi pravile za slavu, bila sam tužna ako znam da će isto doći neko dete koje će mi sve pojesti. Eh, muke moje :-).

Tada ga niko nije pravio svako malo, kao sad, nego samo za slave i Novu godinu. Tako… na velike datume. Jer, bio je skup… Čini mi se da sam prvo domaći rafaelo i probala, a kupovni gledala samo na Tv-u. Vremenom se on dosta doradio i usavršio. A kupovni se uglavnom dobijao za neke posebne prilike.

Prvi recept za rafaelo bio je sa mlekom u prahu. Mislim da je on i dalje najzastupljeniji. Kasnije se pravio sa pudingom, grizom, belom čokoladom…

Prošle godine naša slava je bila posna. I tako sam odlučila da napravim posne rafaelo kuglice od svega par sastojaka. Kuglice su prve planule. Svima se dopalo. Dosta su se i na Instagramu isprobavale i stizale slike. Ne odstupa ni malo od ukusa kupovnih. Štaviše, baš liči.
E sad, nemojte me pitati jel biljna pavlaka zaista bila 100% biljna. Dosta se o tome polemiše. Da u suštini ni jedna pavlaka nije biljna, da svaka ima neke tragove mleka…Bla, bla ,bla… Piše da jeste. Nisam tehnolog i ne zalazim toliko u dubiozu. Ukucala sam na google biljna slatka pavlaka i izašli su mi neki proizvođač. Jednu od njih sam pronašla u našem hipermarketu.

Posne rafaelo kuglice

Recept:

500 ml posne slatke pavlake

2 pudinga od vanile

4 kašike šečera u prahu

100 gr kokosa + 30 tak za valjanje

1 kašičica arome vanile

30 tak komada pečenih lešnika


U 100ml biljne slatke pavlake, umešati 2 pudinga od vanile sa 4 kašike šećera u prahu, kao kad kuvamo puding. Preostalih 400ml staviti na ringlu da se zagreje. Kad dodje to tačke vrenja, umešati smesu za puding i brzo mešati da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne . Dodati 100gr kokosa i arome vanile. Ukus je fantazija. Ostaviti po strani da se malo stegne, a zatim praviti kuglice u koje stavimo po 1 pečen lešnik i uvaljamo u kokos. Ispadne oko 30 kuglica.
Očas posla 😉.

You may also like

2 comments

JO July 1, 2020 - 3:31 pm

BEZ UVREDE, NE POSTOJI POSNA PAVLAKA NA TRZISTU, SVAKA PAVLAKA U SEBI SADRZI PROCENAT MLEKA U PRAHU -CITAJTE DEKLARACIJU-.

Reply
Aleks July 1, 2020 - 6:33 pm

Poštovani/a, u tekstu sam i navela da nisam 100% sigurna da li je pavlaka posna.

Reply

Leave a Comment