Posne vanilice

by Aleks

Posne vanilice, u novogodišnjem izdanju. Pravila sam ih 2 puta u decembru. Oba puta na drugačiji način i oblik.

Inače, vanilice su tradicionalni Srpski kolač, proglašene za najbolji sitni kolač na svetu prema istraživanjima poznatog kulinarskog sajta food52.com .

Osnovni sastojci su brašno , šećer i mast. Spojene džemom, uvaljanje u prah šećer. U posnoj varijanti, koristi se margarin. Vanilice pripadaju grupi linzer keksića i dodaje im se malo oraha. Ne treba ni s njima preterivati, jer u tom slučaju više neče biti bele.

Vanilice su neizostavne na slavama, kao i praznicima. Dok sam bila mala, nisam ih volela. Uvek su mi se nekako suviše mrvile i usta su mi bila puna praha. Baš ih takve pamtim. Kao da sam mogla da se udavim od njih. Ko je od dece i mislio na vanilice, pored rafaela, ako ćemo iskreno 🙂 . Ali, kako se čovek menja i počinje da voli i ono što nije ranije, jer ga seća na detinjsvo, tako su i kod mene vanilice postale rado spreman sitni kolač. Mada, mislim da je i do recepta. Ne znam, ali one koje ja pravim se tope u ustima. Nema mrvljenja. Posne vanilice sam pravila prošle god za slavu, i 10.dan su bile savršene. Ovaj decembar je bio Božićni post, pa sam zbog nekih drugih ljudi, pravila opet posne. Pišem vam 2 recepta za malo na oko i ukus drugačije vanilice .

Posne vanilice – zvezde

Recept:

500gr brašna,

250gr posnog omekšalog margarina,

100gr šećera u prahu,

1 vanil šećer,

1 kašičica arome vanile

prstohvat soli,

2 -3 kašike soka od limuna i korica limuna,

60gr mlevenih oraha.

Sve zajedno umesiti rukama i odložiti u frižider na minimum 1h.
Nakon toga testo rasklagijati na 0.5cm, vaditi modlicom željeni oblik, peći u rerni na 180c oko 7min ,filovati džemićem i spajati. Uvaljati ih u šećer u prahu, pomešan sa vanil šećerom i odložiti u limenu kutiju.

Posne vanilice – srca sa šljivom

480 gr brašna,

50gr posnog omekšalog margarina,

100gr šećera u prahu,

1 vanil šećer,

2 kašičice arome vanile,

prstohvat soli,

2 kašike allnut brašna od kostica šljive,

1 kašika hladno ceđenog ulja od koštice šljive allnut

60gr mlevenih oraha.

Postupak je isti. Sve sastojke umesiti u glatku, kompaktnu smesu i odložiti u frižider na min 1h da se testo stegne. Vaditi modlicom oblike srca i redjati na pek papir da se peku na 180c 7- 10 min. Vidite sami po boji odole, jer gore moraju ostati bela. Iako su na dodir malo mekša, ne brinite, kad se ohladi, stegnuće se. Mazati ih džemićem od šljive i spajati. Ove vanilice nisam valjala u šećer, nego sam ih samo posula šećerom sa hibiskusom by spiceup.rs . Predivan spoj i ukus.

You may also like

Leave a Comment