Posni pužići sa maslinama

by Aleks

Obožavam domaće masline. Malo belog luka, peršuna i maslinovog ulja. Top! Dok ih nisam probala, nisam ni bila ljubitelj maslina ( naročito onih Grčkih ). I dalje ih ne volim. A ko nije imao prilike da proba domaće, taj i ne zna koliko one u suštini nemaju veze sa ukusom kupovnih. Još kad ih ručno uberete, kod prijatelja, komšije, pa spremite zimnicu za 2 god… Nije tako ranije bilo. Na početku su znale brzo da mi propadnu. Ne znam da li je to do vrste ili nedovoljno usoljenih maslina. I zna se… Ne radjaju svake godine bogato, no svake druge. Onda za onu sledeću godinu, birate tvrdje, pa ih samo malo zasečete, a i ne morate. Ove moje su od pretprošle god.


Pretpostavljam da niste znali, jer sam se jednom i ja iznenadila, što veliki uvoznici maslina za Srbiju, nisu znali podatak….da u Baru imamo Staru maslinu, drvo staro 2240 godina, koje je ujedno i najstarije u Evropi i jedna od najstarijih stabala te vrste u svetu. Zaštićena je zakonom i proglašena za spomenika prirode ❤. Elem, pored nje, uopšte Barska i Ulcinjska opština poseduje najkvalitetnije maslinjake u regionu. O kvalitetu govori sama starost masline. Većina ih je stara po nekoliko stotina godina. Zamislite ukus te masline ili ulja! Tako da, zaista uživam u njima 😍! Divan je osećaj kad smo prošli put nas dve nabrale skoro 50kg maslina i ponele ga u uljaru. Baš smo bile ponosne i bitne 😊.

Kako je uveliko krenuo post, reših da podelim sa vama recept za predivno domaće lisnato testo gde glavnu ulogu igraju domaće masline i sušeni paradajz. Jako je fino da ispoštujete goste koji poste, pa napravite očas posla ove pužiće.

Posni pužići sa maslinama i sušenim paradajzom

Recept za posno lisnato testo:


500 gr brašna

2 kašičice suvog kvasca

1 puna kašičica soli

1 kašičica šećera

300 ml tople vode

70 ml ulja

150 gr margarina

Punjenje:

sušeni paradajz

zelene masline

maslinovo ulje

beli luk u prahu

Umesi se testo mekano, ulje se doda na kraju i ostavi da nadodje.
Kada je nadošlo, rasklagija se što veči pravougaonik, kako bi testo bilo tanko i renda margarin na polovinu. Preklopi se ta polovina na pola, narenda opet margarin i tako se ponavlja dok se ne dobije malecna kockica testa. Ostavi se opet da nadodje min pola h.

Nakon što je testo opet nadošlo, rasklagija se ponovo u pravouganik i filuje. Sušeni paradajz sad ima nekoliko proizvođača u ponudi. Poslednjih godina i vredne domaćice ga suše. Ja nemam uslove za sušenje. Ali i ovi kupovni u maslinovom ulju su savršeni. Obožavam da ga stavljam u testa.

Dakle, naseckati sušeni paradajz po celoj površini, kao i masline. Poprskati malo maslinovim uljem i posuti belim lukom u prahu. Urolati polako i seći na komade širine 2cm. Slagati u podmazan pleh sa malo većim razmakom, kako bi im dali prostora da se fino razlistaju. Premazati ih maslinovim uljem i peći na 250c dok ne porumene.

Svi detalji sa fotografija su iz predivne radnje Home Decor Cerovo iz Bara.

You may also like

Leave a Comment