Ruske kape

by Aleks

Najjednostavniji način pripreme za kolač Ruske kape

Pažnja! Pažnja! Najnovije vesti! Stigao nam je poslednji modni trend za ovu zimu! U Rusiji se nose kockaste šubare! Dakle, i kolač ruske kape, mora biti takav! Blago nama! Ne moramo više da sečemo koru u krug i bacamo okrajke ili pravimo dupli posao sebi, pa od okrajaka još jedan kolač. Znate, da se ne baci.

I tako uvek, uz malo šale, možemo da predstavimo nešto na najbolji način, onako kako nama odgovara. Verujem da će ovaj način pripreme svima odgovarati. Jer, ko danas voli da gubi bespotrebno dragoceno vreme. Mnoge domaćice ga upravo zbog toga retko i spremaju u svojoj kuhinji .

Sećam se jedne godine, kad sam mami rekla da sprema ruske kape, za slavu, pored raznih sitnih kolača. Onako male, minijaturne. Bila je u čudu da joj tako nešto tražim. Za nju je to bio suviše običan kolač. Kasnije sam saznala da ih je pravila, da su planuli i jedino što je iznerviralo, jeste vreme potrebno za njihovu izradu. Generalno, naša tradicionalna kuhinja se sastoji od jednostavnih sastojaka. Medjutim, vredne domaćice su svojim umećem dovele do savršenih jela. Ukoliko su sastojci prosti i zastupljeni u svakoj kuhinji, onda je priprema kolača malo zahtevna. I obrnuto. od malo skupljih namirnica, uglavnom pravimo savršeno ukusne i jednostavne deserte. Ima li šta lepše i jednostavnije od cheesecake-a, npr ?

Danas smo samo malo više praktičnije.

Ovaj kolač kasnije dobija naziv Crnogorske ruske kape,od strane mojih pratioca na Instagramu, baš zbog pojednostavljenog načina pripreme.

E sad,neko ne voli kokos. Možete slobodno da uvaljate u mlevene orahe, lešnike ili keks. Prednost je što pravite 2 tanke korice, nafilujete jednu koru celu, preklopite drugom korom i malo pritisnete. Potom sečete na kocke. Nema viška testa. Nema filovanja svake pojedinačno. Još nešto…sve do jednog recepta na netu je sa 8 jaja. Tj, recepti su copy-paste. Kora je skoro ista kao kod kinder pinque iliti milk šnite, a ako vidite moj post tog kolača, ja nisam bila oduševljena njime. Pri tom,od 4 jajeta dobijem 28 kocki. Sasvim dovoljno. Al ajd od početka.

Ruske kape

Kora:

4 jajeta

130gr šećera (njega možete povećati,ako volite malo sladje na 150gr)

130gr brašna

2 kašike kakaoa

2 kašike mleka

2 kašike ulja

1/2 praška za pecivo.

Fil:

500ml mleka

3 kašike gustina

2 pune kašike brašna

5 kašika šećera

1 vanil šećer i

1 kašika arome vanile

70gr margarina (ne vidim potrebu za većom količinom). Užasavam se kad vidim 250gr na svega 1/2 l mleka. Takvi recepti me automatski odbiju. Sem ako volite fil u kom se oseti sam margarin, što je uglavnom slučaj sa kupovnim kolačima.


Priprema:

Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca i šećer posebno umutiti, dodati mleko i ulje, zatim brašno, pzp i kakao. Polako umešati kašiku po kašiku, belanca. Podeliti na 2 dela i peci u plehu 20×35cm na 220c dok se korica ne počne odvajati od ivice pleha. Proveriti čačkalicom jel pečeno. Tako vam je najlakše.

Glazura:100gr čokolade i 3 kašike ulja.

Oko 50-100gr kokosa za valjanje.


Pomeša se sve praškasto sa malo mleka i kuva kao puding u preostalom mleku. Kad se ohladi, doda se izmiksan komad margarina.
Dok filujete kore, ostavite malo za mazanje stranica koje ćete valjati u kokos.
Odgore klasična glazura ❤.
Dobiše naziv CRNOGORSKE ŠUBARE 😂! Nedavno ih je moja draga Milica pravila. Meke kao pamuk!

You may also like

Leave a Comment