Zlatiborska pita sa sirom

by Aleks

Zašto baš zlatiborska pita? Nisam sigurna za poreklo ovog naziva, sem da sam pre više od 10 godina prepisala recept iz jednih novina. Od tad, ulepšala je mnoga slavlja, dočekala brojne goste, odomaćila se u velikom broju domaćinstava i ponela epitet kao neprevazidjena, najbolja pita od sira. Mekana, ukusna, hrskava, oduševićete se. Došle su tu posle i druge varijacije, pa smo je pravile i sa mesom, spanaćem. Mislim da je Uskrs pravi povod da se napravi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200414_120518-768x1024.jpg

Moja deca obožavaju ovu pitu. Ne zovu je zlatiborska, nego giba – gibanica. “Mama, kad ćeš nam praviti onu gibu? ” Imam donekle tu sreću, da mi u izboru jela , oni dosta pomažu. Uvek su tu sa predlozima. Hvala Bogu pa su za svoj uzrast, zahvaljujući meni, upoznati sa velikim brojom slatkiša i slaniša, i njihovim nazivima. Pa kad mama blokira, oni su tu da podsete. Ali, tu ste i vi. Vašim sličicama koje mi redovno šaljete na instagram, često me podsetite na jelo koje nisam odavno pravila. Namestilo se baš tako i za zlatiborsku pitu, da ste mi i vi slali slike, i deca je tražila. A taman idealan period da se i ovde zabeleži i sačuva.

Zlatiborska pita je po meni jako dekorativna, kad se uvije ovako cela u rolat, pa seče na kosu parčad. Najbolje je slagati je odmah u plehu, jer je u suprotnom teško prebaciti je. Može se slagati kora na koru, pa pre pečenja iseći na kocke. A skroz je fina i kad se zavije po 4 kore i tako dobijemo 4-5 rolatića. Vraćam se ipak na ovaj rolat sa slike, meni najlepši.

Zlatiborska pita

500 gr gotovih kora

300 – 500 gr sira ( ja sam fetu koristila i to ovaj put 300 gr koliko sm imala)

3 jajeta

1 čaša ( 2dl) jogurta

1 čaša brašna

1 čaša ulja

1 prašak za pecivo

kašičica soli ( zavisi sve od sira)

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200414_121333-768x1024.jpg

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca. Žumanca pomešati sa sirom. Izmutiti belanca, dodati jogurt, ulje, pa brašno i prašak za pecivo. Prvo prebrojati kore, kako bi razdelili na gomilice po 4. Kada podelimo , znamo koliko puta ćemo filovati sa sirom i tako sir i podeliti. Filom od belanaca mazati svaku koru, a na svaku 4. razmazati sir. Tako slagati do kraja. Polako sve zajedno urolati,, premazati ostatkom fila od belanaca i posuti susamom. Peći na 200c oko 20-tak minuta. Kada se malo prohladi, iseći je na kosu parčad, debljine 2 cm,

U fil od sira, možete da stavite u spanać. A umesto sira, može da se stavi mleveno meso i propržen crni luk.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20200414_123033-768x1024.jpg

You may also like

Leave a Comment